De strijd tegen mensenhandel moet een prioriteit blijven. Myria is dan ook blij met de aankondiging dat er bijkomende middelen voor de drie gespecialiseerde opvangcentra komen. Toch is de strijd tegen de uitbuiting van minderjarigen nog niet gestreden. Het komt erop aan om alle schakels te verbinden – Politie, Justitie, jeugdsector, onderwijs – en zo een sterke keten te maken.

Nood aan sensibilisering rond kind- en gedwongen huwelijken

Het fenomeen van gedwongen huwelijken in België is weinig bekend en moeilijk meetbaar. Gedwongen huwelijken kunnen een vorm van mensenhandel zijn als het gaat om seksuele uitbuiting of uitbuiting voor huishoudhulp bijvoorbeeld. Kindhuwelijken (waarbij een of beide partners minderjarig zijn) zijn meestal niet officieel en gearrangeerd op gewoonterechtelijke basis. De situatie waarin een jong meisje tegen haar wil verplicht wordt seksuele betrekkingen te hebben in het kader van een gewoonterechtelijke verbintenis, is eerder al beschouwd als een vorm van mensenhandel. Toch blijft het moeilijk om het fenomeen op het terrein te detecteren. Myria roept op om alle bevoegde instanties en actoren die in aanraking komen met potentiële slachtoffers van kind- en gedwongen huwelijken te blijven sensibiliseren voor dit fenomeen en voor de indicatoren van mensenhandel. Er is ook specifieke sensibilisering nodig bij gemeenschappen waarin nog kindhuwelijken voorkomen, bijvoorbeeld met de hulp van interculturele bemiddelaars.

Aandacht op alle niveaus voor slachtoffers van loverboys

Slachtoffers van loverboys vormen een kwetsbare groep van slachtoffers van mensenhandel. Ze zitten in een emotionele afhankelijkheidspositie en worden uitgebuit. Het begrip slachtoffer van loverboy moet duidelijk worden gedefinieerd: het betreft niet alleen slachtoffers die in hun herkomstland verleid worden om nadien in België uitgebuit te worden, maar ook als Belgische slachtoffers die in België door een loverboy gerekruteerd worden. Die minderjarige en jongvolwassen slachtoffers mogen niet gestigmatiseerd worden maar moeten als slachtoffers van mensenhandel behandeld worden. Daarom is het belangrijk om alle actoren die met deze problematiek te maken krijgen te sensibiliseren voor de indicatoren van mensenhandel: de sector van de jeugdzorg, de scholen, … Ook de jeugdbrigades van de lokale politie en de jeugdmagistraten zouden loverboyslachtoffers moeten kunnen identificeren als slachtoffers van mensenhandel. Ten slotte zou ook in het kader van het slachtofferstatuut meer aandacht moeten gaan naar de Belgische slachtoffers van mensenhandel. 

Actieplan in de strijd tegen mensensmokkel

Myria drukt erop dat België een sleutelland is in de strijd tegen mensensmokkel. Op het terrein besteedt de Belgische justitie veel aandacht aan smokkel en focust op de arrestatie van smokkelaars. Toch ontbreekt op politiek beleidsniveau een regeringsactieplan in de strijd tegen mensensmokkel. Myria is blij te horen dat daarover gesprekken aan de gang zijn. De financiële bestrijding op nationaal en internationaal niveau is in dat verband cruciaal. Daarnaast is het ook belangrijk om de problematiek van de gezinssmokkel waarbij familie met kleine kinderen in koelwagens gesmokkeld worden als aandachtspunt te houden. Myria, het Federaal Migratiecentrum, is een onafhankelijke openbare instelling. Het analyseert migratie, verdedigt de rechten van vreemdelingen en strijdt tegen mensenhandel en mensensmokkel. Myria komt op voor een overheidsbeleid dat steunt op feitenkennis en respect voor de mensenrechten.